joi, 3 februarie 2011

Lectia 3 : Cum sa acordam o chitara.

Acum ca am invatat notele muzicale ale unei chitari , ne va fi mai usor sa invatam sa acordam o chitara dupa ureche sau cu ajutorul anumitor dispozitive pentru acordare , tunere.

Pentru un acordaj standard ( EADGBE): 1. Vom folosi coarda groasa E cu tasta numarul 5 (nota A) si coarda A libera . Se vor lovi in tandem sau simultan pentru a echilibra undele sonore ce semnifica dezacordajul. Se va roti de cheita coardei A pana cand acele unde vor disparea.

2. Folosim coarda a doua, coarda A , cu tasta numarul 5 (nota D) si coarda a treia , coarda D, libera . Acelasi proces cu lovirea corzilor in tandem sau simultan pana cand coarda D va ajunge la aceeasi frecventa cu coarda A , undele sonore nemaifiind sesizabile fonic.

3. Folosim coarda a 3-a , coarda D, cu tasta numarul 5 (nota G) si coarda 4 , coarda G ,libera. Urmati acelasi proces pana cand undele sonore nu vor mai fi prezenta fonic.

4. Folosim coarda a 4-a ,coarda G, cu tasta numarul 4 de data aceasta ( nota B)  deoarece tasta 5 este nota C, din cauza semitonului. Dar si coarda a 5-a , coarda B, libera. Urmam acelasi proces ca si mai sus.

5. Folosim coarda a 5-a , coarda B , cu tasta 5 , nota E , si coarda libera 6 , coarda E , ultima , cea subtire. Urmam acelasi proces ca si mai sus.

6. Pentru a verifica ca ultima coarda este acordata corect , putem folosi si  coarda 1 si coarda 6 ,lovindu-le in tandem sau sincron.


O alta varianta de acordare a chitarii  se poate face si cu Tunerul. Tunerul este un dispozitiv electronic ce calculeaza frecventele fiecarei coarde . Are un display cu lumini. In centru este ledul Verde (ceea ce inseamna ca , coarda este acordata corespunzator si legurile rosii ce arata marimea dezacordajului.In centrul display-ului , deasupra ledului verde , de fiecare data cand o coarda este lovita , se va afisa frecventa corespunzatoare notei pe care o emite in acel momement acea coarda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu